Samenwerking tussen vmbo en bedrijven van ontschatbare waarde
8 juli 2021
HAARLEMMERMEER - Drie vmbo’s in de regio Haarlemmermeer/Bollenstreek-Noord hebben de handen ineen geslagen om techniekonderwijs te versterken: Het Hoofdvaart college in Hoofddorp, het Herbert Vissers college in Nieuw-Vennep en het Fioretti College in Hillegom werken niet alleen intensief met elkaar samen, maar ook met de bedrijven in de regio. En dat blijkt van onschatbare waarde.
De drie scholen hadden het het afgelopen jaar niet makkelijk om hun plannen uit te voeren; vanwege corona moest er behoorlijk geïmproviseerd worden. Waar dat kon zijn activiteiten aangepast zodat ze toch konden doorgaan en daarnaast zijn er allerlei online varianten bedacht. "Ik ben er trots op hoe dat is opgepikt door de scholen en de partnerbedrijven, want ondanks alle beperkingen hebben we best veel kunnen doen", zegt Hans Luijk. Hij is programmamanager en ondersteunt de projectleiders van de drie technische vmbo’s. 

App
Op één specifiek onderdeel is hij extra groots. "We hebben een app voor de basisschoolleerlingen ontwikkeld waarmee ze zelf, vrijwel zonder begeleiding van een docent, leren hoe je een elektromotortje kunt bouwen." De nadruk ligt op dat ‘zonder begeleiding van een docent’. "Kinderen krijgen op de basisschool niet veel mee over techniek en techniekonderwijs. Dat is begrijpelijk; niet veel leerkrachten in het primair onderwijs hebben van huis uit belangstelling en aanleg voor techniek meegekregen. Dan is het dus niet zo vreemd dat ze het niet als vak gaan geven op school. Daar willen we wat aan doen. Er is al veel ondersteuning voor ze, maar het leek ons mooi om daarnaast deze app te ontwikkelen waarmee de kinderen helemaal zelfstandig iets van techniek kunnen leren."

Leerlijn vmbo-mbo
De app past goed onder één van de vier hoofddoelen in het plan van de drie scholen: promotie en imagoverbetering van techniek en technische opleidingen richting het basisonderwijs. Daarnaast legt het plan de focus op de praktische profieloriëntatie en Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) bij het vmbo door veel aandacht te schenken aan de technische profielen en opleidingsmogelijkheden. Een derde speerpunt is de doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo. Dubbelingen in het opleidingsprogramma worden er zoveel mogelijk uitgehaald zodat er meer tijd overblijft voor verdieping wat weer aansluiting op opleidingen van een hoger niveau dichterbij brengt. Ten vierde is er in het plan veel aandacht voor docentenprofessionalisering. "In alles moeten we de docenten van zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs op de hoogte houden van wat er speelt in bedrijfsleven, wat voor ontwikkelingen daar plaatsvinden", zegt Luijk. 

Deel dit nieuwsbericht