Kinderen zouden soms wat minder goed naar hun ouders moeten luisteren
21 juli 2021
UITHOORN - Ondanks de forse tik die corona aan het onderwijs heeft uitgedeeld, zien Martine Wardenburg, programmamanager Sterk Techniek Onderwijs in de regio Amstelland, en Jaap Stam, docent Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) op het Vakcollege Thamen in Uithoorn, nog volop mogelijkheden om jongeren te interesseren voor een techniekopleiding.
 Vakcollege Thamen in de STO-regio Amstelland gaat komend schooljaar starten met het profiel BWI. Er waren allerlei plannen om het nieuwe profiel stevig te promoten, maar daar kwam door corona niet veel van terecht. Klagen doet BWI-docent Jaap Stam echter niet. "Ik ben best trots op wat we allemaal voor elkaar hebben gekregen", zegt hij zelfs. "We hebben een leuk clubje leerlingen met een aantal talentjes, de lokalen zijn tiptop op orde met een aantal nieuwe machines én we hebben drie nieuwe docenten."

Imago en realiteit
Stam ziet dat er meer meisjes voor de BWI keuzedelen kiezen dan voorheen voor de opleiding bouwtechniek. Dat kan komen doordat de nieuwe BWI-docenten van het Thamen College vrouwen zijn, maar Stam denkt dat het eerder komt doordat meisjes de harde techniek minder aantrekkelijk vinden. "Ze kiezen ook eerder voor een vervolg bij het hout- en meubileringscollege dan voor Bouwmensen", constateert hij. Volgens Martine Wardenburg van STO Amstelland zijn het niet alleen meisjes die minder warm lopen voor de harde vakken. "Het aanzien van de bouw is niet super", stelt ze. "Het beeld is toch vooral dat het fysiek hard werken is en dat lijkt de jongeren van tegenwoordig minder goed te liggen." Voor een deel hebben de jongeren natuurlijk gelijk dat het hard werken kan zijn in de bouw, maar dat is volgens Wardenburg niet het complete verhaal. "Het is een uitdaging voor het vmbo om daar iets aan te doen; te zorgen dat dat beeld wordt bijgesteld."

Werken aan de ouders
Zowel Stam als Wardenburg wijzen erop dat het belangrijk is dat naast de jeugd zelf ook de ouders een beter en completer beeld van de bouw krijgen. "Het is natuurlijk heel goed als kinderen naar hun ouders luisteren, maar niet als die zeggen Mijn zoon gaat dus echt geen timmerman worden!" Dat zijn wel uitspraken waar de BWI-docent mee wordt geconfronteerd. "We moeten zorgen dat ouders het ambacht, het werken met de handen, als net zo belangrijk en waardevol gaan zien als werken met het hoofd. Daar moeten we iets voor verzinnen." Wardenburg is het roerend met hem eens. "Het is voor ons bij STO een hot item, de ouders bereiken en het beroepsbeeld bij hen bij te stellen. We hebben dat voor komend jaar op de agenda staan." Ze realiseert zich dat dat een hele klus wordt, maar hoopt dat de tijdgeest een beetje meehelpt. Er lijkt de laatste tijd immers een lichte kentering plaats te vinden in hoe er naar ambachten wordt gekeken en hoe ze worden gewaardeerd. "Ik denk dat het zaak is om kinderen en hun ouders te laten zien hoe breed de wereld van techniek is. We moeten duidelijk maken dat als kinderen voor techniek kiezen, ze kiezen voor een profiel dat heel veel mogelijkheden biedt. Daarnaast moeten we ze een perspectief geven, een realistisch beeld van de verdiensten." En dat inkomen van bijvoorbeeld een timmerman is volgens Stam tegenwoordig heel behoorlijk.

Deel dit nieuwsbericht

Share by: