AMSTERDAM

De vraag naar technisch personeel neemt toe, terwijl het aanbod gekwalificeerde mensen achterblijft. Het tekort zal in de toekomst verder oplopen. Tegelijkertijd loopt ook de werkloosheid onder jongeren op en daalt hun interesse in technische opleidingen. En dat terwijl Amsterdam zichzelf ambitieuze doelstellingen heeft gesteld op gebied van duurzaamheid en mobiliteit. Samenwerkende partijen richten zich op het verhogen van de instroom in techniek en het versterken van het technisch onderwijs. Hieronder staan enkele relevante samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven.

SAMENWERKING

IN DE REGIO

Betere afstemming vraag en aanbod

De vraag naar technisch personeel neemt toe, terwijl het aanbod gekwalificeerde mensen achterblijft. In de Techniek Campus Amsterdam werken het bedrijfsleven, het beroepsonderwijs en de overheid samen om het tekort aan technici terug te dringen. Het doel is het verhogen van de instroom en de gekwalificeerde uitstroom in het technische onderwijs. Techniek moet weer aantrekkelijk worden zodat meer leerlingen voor een technische opleiding kiezen. Daarom richt de Techniek Campus Amsterdam zich ook op beter lesmateriaal dat aansluit op de praktijk.

Opleiden technische professionals van de toekomst

Er is een tekort aan goed geschoolde technici in de installatiebranche. En het bedrijfsleven constateert dat het opleidingsniveau van beroepsopleidingen, de vaardigheden en de kennis van leerlingen onvoldoende aansluiten op hun kwaliteitseisen en de innovatiewensen van hun opdrachtgevers. De Vakschool Technische Installaties (VTI) werkt aan een oplossing. Het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs, brancheverenigingen en de gemeente Amsterdam leidt de technische professional van de toekomst op en promoot onder jongeren het installatievak.

Inspelen op snelle ontwikkelingen

De digitale economie groeit hard en ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat heeft grote impact op de skills die gevraagd worden van medewerkers. Niet alleen in ICT-gerelateerde beroepen, maar in alle beroepen, wordt een steeds groter beroep gedaan op digitale skills. De samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en het bedrijfsleven is essentieel voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. House of Digital zorgt ervoor dat het onderwijs is afgestemd op de ontwikkelingen in de digitale economie. Het samenwerkingsverband bestaat verder uit de Hogeschool van Amsterdam en vmbo-scholen uit de regio.

STERK TECHNIEK ONDERWIJS

Sinds 2018 wordt er landelijk gemiddeld 100 miljoen euro per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. In 2018 en 2019 is er geld beschikbaar voor vmbo-scholen waarmee ze kunnen investeren in bijvoorbeeld machines, materialen en mensen.


Van 2020 - 2023 worden de middelen ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven en regionale overheid. De doelstelling is werken aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs.


Alle info over STO Amsterdam vind je op de site van Techcampus Amsterdam

TECHPORTAL

REGIO NIEUWS

28 maart 2025
ALKMAAR - Op 7 maart organiseerden Bètapartners, Inholland en Techportal de Career Day Noordwest. Bijna 500 havo4- en vwo5-leerlingen uit Noord-Holland kwamen naar InHolland om een grote variatie aan technische beroepen, opleidingen en bedrijven te ontdekken.
5 maart 2025
Van 17 t/m 21 maart 2025 vieren we de eerste officiële editie van Week van het Vakmanschap in 8 verschillende regio’s in Nederland, waaronder in onze 750-jarige hoofdstad Amsterdam!
4 maart 2025
ZAANSTAD - Tijden PET Zaanstad springen leerlingen zich in het zweet tijdens een nieuwe workshop waarin ze het duurzaamste antwoord moeten geven op een serie vragen. Wat is de groenste manier om naar school te gaan? Lopen, fietsen, met de auto of op een fat bike? Wie al springend het snelst de meeste juiste antwoorden kiest, wint het spel.
Meer nieuws

PARTNERS

IN DE REGIO


Alles over Masterplantechniek | www.amsterdam.nl/masterplantechniek 

Share by: