Techportal informeert en inspireert het onderwijs over contextrijk onderwijs. Wij organiseren challenges, workshops, trainingen en ontsluiten lesmateriaal en stimuleren de samenwerking tussen scholen en bedrijven. Alleen dan ontstaat er toekomstgericht onderwijs en zullen jongeren (en hun ouders) de meerwaarde zien van bèta en techniek voor onze samenleving.
De kop van Noord-Holland kent een krachtig en een zich sterk ontwikkelend maritiem en technisch georiënteerd bedrijfsleven. Voor de verdere (economische) ontwikkeling en het realiseren van innovaties zijn vaklieden en technici hard nodig. In deze regio ligt de focus op technologie en maritiem. Hieronder staan enkele relevante samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven.
ACTIVITEITEN IN
KOP VAN NOORD-HOLLAND
Ga naar activiteiten in de Kop van Noord-Holland waarvoor basisscholen en scholen uit het voortgezet onderwijs zich kunnen aanmelden.
Voor het totaalaanbod in Noord-Holland ga je naar
Programma's.
SAMENWERKING
IN DE REGIO
Krachten bundelen, verbinden, motiveren, stimuleren, innoveren.
Dat is wat Tech@Connect als netwerkorganisatie probeert te bewerkstelligen samen met overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en andere organisaties. Doel van dit Techniekpact Kop van Noord-Holand is om uiteindelijk meer mensen te enthousiasmeren voor een baan in de technische sector. Deze mensen zijn namelijk essentieel voor de verdere (economische) ontwikkeling in het bedrijfsleven en kennisinstellingen in de Kop van Noord-Holland.
Tech@Connect zorgt er onder meer voor dat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar zijn afgestemd, om de mismatch op de arbeidsmarkt in de Noordkop tegen te gaan. Ook biedt Tech@connect partners de kans vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, samen te werken in het onderwijs en biedt het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer en betere kansen.
Tech@Connect staat voor verbinding in techniek. Aan de hand van gerichte actielijnen wordt innovatie gestimuleerd, het bestaande bedrijfsleven ondersteund en mogelijke nieuwe ondernemers en sectoren aangemoedigd zich in de Kop van Noord-Holland te vestigen. Alles om krachtig in de Kop te zijn.
Ga naar de website en lees hoe Tech@Connect jou kan helpen om het onderwijs en bedrijfsleven te verbinden.
Onderwijs duurzaam versterken
In de Kop van Noord-Holland slaan het onderwijs, opleidingsbedrijven en het bedrijfsleven de handen ineen. Alleen als partners kennis en kunde delen is het technisch onderwijs duurzaam te versterken en is een betere aansluiting met de technische arbeidsmarkt te realiseren. Er zijn plannen om de instroom in het technisch vmbo en de doorstroom naar het mbo te vergroten. Kennismaken met techniek en technologie is daarbij een belangrijk onderdeel. De samenwerkende partners zijn daarom betrokken bij verschillende initiatieven, zoals Game Day , PET Kop van Noord-Holland en Tech Your Talent . Penvoerder van het STO-plan in de Kop van Noord-Holland is het Regius College. Voor meer informatie of aanhaken bij dit netwerk mail je naar programmamanager Rob Jaspers.
Samenwerking aan energietransitie en nucleaire geneeskunde
Op de Energy & Health Campus in Petten tref je een samenwerking aan van toonaangevende bedrijven. Samen werken ze aan oplossingen voor de meest uitdagende vraagstukken op gebied van energietransitie en nucleaire geneeskunde. Met betrekking tot de energietransitie vraagstukken kun je denken aan onderzoek naar duurzame energieopwekking of naar minder energieverbruik. Maar ook naar de opschaling van nieuwe energie toepassingen. Nucleaire geneeskunde is het andere werkgebied. Bedrijven op de campus leveren wereldwijd medische isotopen, die na verwerking worden gebruikt voor bijvoorbeeld diagnoses of therapieën bij hart- en kankerpatiënten. Er wordt samenwerking gezocht met onderwijsinstellingen, binnen en buiten de regio, om jongeren en studenten kennis te laten maken met de veelzijdige werkzaamheden die op de campus plaatsvinden.
Technieklessen voor het onderwijs
TekPark ondersteunt het onderwijs in de Kop van Noord-Holland bij het aanbieden van technieklessen. Wij bieden 4 lessen aan in een doorlopende leerlijn. Afhankelijk van het niveau van de leerlingen maken wij het meer of minder complex. Onze lessen passen goed bij groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook het speciaal onderwijs in van harte welkom. Naast deze 4 lessen kunnen wij maatwerk leveren en de ruimtes en onderwijsleermiddelen kunnen beschikbaar worden gesteld waarbij de docenten een eigen les aanbieden.
nnovatieve toepassingen in de maritieme, mariene en offshore industrie
Bij METIP werken bedrijven, overheden, startups en kennisinstellingen samen aan innovatieve toepassingen in de maritieme, mariene en offshore industrie. Binnen METIP komen we samen tot nieuwe robotica, software, innovatieve toepassingen van bijvoorbeeld dronetechnologie in de on- en offshore en tot de doorlopende ontwikkeling van VR en XR voor games en trainingsdoeleinden in de maritieme sector.
TECHPORTAL
REGIO NIEUWS
PARTNERS
IN DE REGIO
De Maritime Campus werkt vanuit Den Helder aan het opzetten van een internationaal gezaghebbend marien, maritiem en milieu-technologisch cluster.
Sterk Techniek Onderwijs | Penvoerder Jelle Klei
Promotie Evenement Techniek | PET Kop van Noord Holland
Primair Onderwijs | Stichting Talent, Stichting Penta, Stichting SKO West Friesland, Stichting Allure
Voortgezet onderwijs |
Regius College ,
RSG Wirinherlant ,
OSG De Hogeberg ,
Scholen aan Zee
Broepsonderwijs | Clusius College en ROC Kop van Noord-Holland
Bouw | Espeq opleidingsbedrijven
Installatie- en elektrotechniek | Installatiewerk Noord Holland
Infra | SPG Noord Holland
Metaaltechniek | Tetrix Techniekopleidingen
Techportal informeert en inspireert het onderwijs over contextrijk onderwijs. Wij organiseren challenges, workshops, trainingen en ontsluiten lesmateriaal en stimuleren de samenwerking tussen scholen en bedrijven. Alleen dan ontstaat er toekomstgericht onderwijs en zullen jongeren (en hun ouders) de meerwaarde zien van bèta en techniek voor onze samenleving.
© Techportal 2025 - Alle rechten voorbehouden