Techportal informeert en inspireert het onderwijs over contextrijk onderwijs. Wij organiseren challenges, workshops, trainingen en ontsluiten lesmateriaal en stimuleren de samenwerking tussen scholen en bedrijven. Alleen dan ontstaat er toekomstgericht onderwijs en zullen jongeren (en hun ouders) de meerwaarde zien van bèta en techniek voor onze samenleving.
EGMOND AAN ZEE – Hoe prikkel je bij technieklessen de fantasie en creativiteit van kinderen? Hoe maak je als school een eigen lesprogramma? Dat leer je tijdens de training ‘Maak van W&T in de klas een feestje’. Bij basisschool De Branding in Egmond aan Zee ging het hele team op training.
Leerkrachten Jorrien Modder en Maaike Taylor zijn zichtbaar enthousiast over hun eerste trainingsmiddag. Hoewel er bij Wereldoriëntatie al veel natuur en techniek verweven zit, zochten ze toch naar meer samenhang. “We willen graag een gezamenlijke visie vormen voor techniekonderwijs”, vertelt Jorrien. “En daar hebben we het hele team bij nodig. De training helpt om samen de opbouw in de lessen vorm te geven.”
Ook met de BSO
Met het hele team, inclusief de bso, volgden ze de eerste workshop. Maaike vertelt dat ze meteen ontdekten dat De Branding op dit gebied al heel veel doet: “Dat geeft al meteen veel vertrouwen. Techniek zit overal in. We hoeven het niet te ingewikkeld te maken voor onszelf, we hoeven alleen nog maar de kinderen mee te nemen.” Jorrien: “Precies, hoe stem je het af door de groepen heen, daar gaan we naartoe. Dan wil je eerst weten wat we nu al doen. Voor veel collega’s was dit al een eyeopener.”
Verschillen zijn oké
Nieuwe inzichten waren er ook. Zo ging de eerste workshop over de verschillende manieren waarop je een techniekles kunt beginnen. Ook verschillen kinderen in de manier waarop ze omgaan met een techniekopdracht. Goed om daarop in te spelen, vindt Maaike: “Sommige kinderen willen meteen aan de slag, anderen willen eerst nadenken, of hebben eerst nog allerlei vragen. We leerden dat al die verschillen oké zijn; je kunt erop afstemmen om een kind aan te zetten voor techniek. Ook meisjes.”
Wat Jorrien betreft is dit bij uitstek iets waar je als leerkracht goed op kunt letten: “Je hebt doeners, creatieve makers en zo kun je nog een paar typen herkennen. Als elk kind het op z’n eigen manier mag doen, ontstaat er meer plezier. Kinderen moeten al zó vroeg keuzes maken, dan kunnen ze dit maar beter vanuit zelfvertrouwen doen. Waar word je gelukkig van? Er is nog zoveel meer…”
Elkaar aanvullen en van elkaar leren
Hoewel de volgende workshop in maart gepland staat, zit de school in de tussentijd niet stil. Maaike vertelt dat ze op het schoolplein nu een compleet technieklokaal hebben laten bouwen: “Onze kinderen bedachten de naam Doe-boet. Nu moeten we nog het lokaal in met leuke opdrachten en materialen.” Jorrien gaat daar met een groepje leerkrachten de komende tijd invulling aan geven: “We hebben hiervoor een techniekgroep opgericht - vier leerkrachten die de kar trekken en met collega’s in gesprek gaan over wat ze nog meer nodig hebben en hoe we van elkaars kwaliteiten gebruik kunnen maken bij het voorbereiden van lessen.” Maaike vult aan: “Een mooie tip die we kregen, was om W&T te combineren met bestaande lessen zoals rekenen en taal. Gewoon spelenderwijs met de bestaande cyclus aan de slag gaan en ondervinden wat werkt.”
Jorrien besluit ons gesprek dat de school nu ook meer de samenwerking zoekt met bedrijven: “We zijn nu aan het kijken welke bedrijven in de buurt ons zouden kunnen helpen. Bijvoorbeeld met gastlessen of materialen. Eigenlijk heel leuk om dat te onderzoeken. Dat leerden we ook in onze training: er is een heel netwerk buiten de school, maak er gebruik van!”
Techportal informeert en inspireert het onderwijs over contextrijk onderwijs. Wij organiseren challenges, workshops, trainingen en ontsluiten lesmateriaal en stimuleren de samenwerking tussen scholen en bedrijven. Alleen dan ontstaat er toekomstgericht onderwijs en zullen jongeren (en hun ouders) de meerwaarde zien van bèta en techniek voor onze samenleving.
© Techportal 2025 - Alle rechten voorbehouden