PCC wint Nationale Onderwijsprijs in Noord-Holland
10 februari 2022
ZAANDAM – De Noord-Hollandse editie van de Nationale Onderwijsprijs is gewonnen door het Petrus Canisius College uit Alkmaar. De vmbo-school ontving de prijs voor hun onderwijsprogramma waarbij de elektrisch aangedreven voertuigen van de ERA Cup centraal staan. Bij de basisscholen won de Drostenbrg uit Amsterdam. Beide scholen gaan door naar de landelijke finale in maart.

Op het Petrus Canisius College werken vmbo- en havo-leerlingen, hbo-ers en bedrijfsleven in het keuzedeel ‘Duurzaamheid’ samen om een kitcar te verbeteren en te vernieuwen. Leerlingen komen in dit project in aanraking met nieuwe technieken zoals elektrische overbrengingen in de auto-industrie. 

Juryrapport
Aandacht voor techniek is tegenwoordig onontbeerlijk binnen het onderwijs, het valt niet mee om daar als school nog mee op te vallen. PCC is de uitzondering op de regel - en dat met een project dat al jaren loopt. Natuurlijk is het voor jonge mensen leuk en spannend om aan een jaarlijkse race mee te doen. Meer dan ooit hebben jongeren een uitdagende en contextrijke leeromgeving nodig. 

"Het werken aan zo’n wagen op zonne-energie is normaal alleen
weggelegd voor studenten aan een technische universiteit. 
Dit project maakt tastbaar hoe spannend en eigentijds techniek kan zijn" 

Leerlingen maken spelenderwijs kennis met nieuwe technieken en, zeer eigentijds, verdiepen zich in duurzame energie.
Maar misschien nog belangrijker: zij leren dat alleen door samenwerking en overleg je verder komt, tussen diverse vakgebieden en opleidingen binnen de school, maar ook daarbuiten. Technische kennis alleen is niet genoeg.
Je moet geconcentreerd werken aan de opdrachten en goed communiceren met de andere leden van je team.
 
Zoals wel vaker bij bijzondere onderwijsprojecten is de aanpak niet zomaar over te dragen aan andere scholen. Naast enthousiasme zijn inzet, vindingrijkheid, goede begeleiding en… de nodige financiën van belang. Maar lukt het, dan heb je ook wat…

Drostenburg 
De Drostenburg, school voor passend onderwijs, revalidatie en/of verpleegkundige zorg voor kinderen van 4 tot 19 jaar ontwikkelde ‘Gewoon iets Anders’ voor de leerlingen. De lessen van deze leergang richten zich op datgene wat de leerlingen net even anders maakt dan het doorsnee kind op school: hun chronische aandoening. Daarnaast wordt op speelse wijze aangegeven dat de klas, naast de gebruikelijke leerstof, bezig kan zijn met ‘iets anders’ dan rekenen en taal.

De Jury is zeer onder de indruk van dit project. In het rapport staat: Hier ligt een complete leergang voor alle leerlingen uit het speciaal onderwijs (uitstroomprofielen VSO/DB tot en met VWO) én het voortgezet speciaal onderwijs. Een buitengewone prestatie.Voor elk uitstroomniveau is er een eigen werkboek met daaraan ge koppeld lessuggesties voor elke bouw. Bij de laagste niveaus wordt met plaatjes gewerkt. Voor VSO is dit werkboek een ‘toekomstboek’ dat ingaat op vragen als: hoe ga ik zelfstandig wonen en werken. Alles is heel mooi vormgegeven. Chapeau!
Als je iedereen gelijk behandelt, krijg je nooit kansengelijkheid. Deze overtuiging ligt ten grondslag aan dit project. Ieder leert zijn unieke eigenschappen, inclusief wensen en beperkingen, kennen en bespreken en krijgt zo de kans het beste uit zichzelf te halen.
Het project is zeer overdraagbaar. Ook andere (V)SO-scholen hebben een verbreding van de doelgroep doorgemaakt, en deze leergang kan daar zó worden ingezet. Er zijn duidelijke lessuggesties die houvast bieden, maar ze zijn niet tot in alle details uitgewerkt, zodat elke school c.q. docent genoeg ruimte heeft voor eigen invulling. Lovenswaardig dat de school alle materiaal gratis ter beschikking stelt.

Natasja Groothuismink, wethouder Onderwijs van de gemeente Zaanstad reikte de prijzen. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Taets Art and Event Park op 9 februari. Alle zes genomineerde scholen presenteerden hun inzending. 

Deel dit nieuwsbericht

Share by: