OVERVEEN - Technologie speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Maar hoe geven leerkrachten in het primair onderwijs hier ook meer aandacht aan in de klas? Patricia van Luyken van de Julianaschool in Overveen testte een nieuwe workshop van Jet-Net & TechNet voor leerkrachten over de 7 werelden van techniek. “Een enorme eyeopener”, zegt ze. “Het laat zien dat techniek verweven is in alle beroepen van de toekomst en interessant is voor leerlingen van alle niveaus.”
De workshop die vanaf medio november is te volgen, is een variant op een workshop die Jet-Net & TechNet al langer aanbiedt voor docenten in het voortgezet onderwijs. “De VO-variant is gericht op beroepsoriëntatie. De PO-variant gaat meer in op de vraag hoe leerkrachten hun Wetenschap &Techniek-lessen zo kunnen inrichten dat ze de kinderen écht raken”, vertelt Karin van Zwetselaar, die de workshop aanpaste voor het primair onderwijs. Leerlingen echt raken kan volgens Karin vooral door de lessen meer context te geven. “Kinderen vormen zich al op heel jonge leeftijd een beeld van de wereld om hen heen. Bij techniek is het beeld vaak erg nauw. Maar techniek gaat niet alleen over computers en dingen maken. Techniek is overal. Met een paar eenvoudige oefeningen laten we leerkrachten zien hoe ze dat beeld verbreden door een relatie te leggen met zaken als voeding, kleding of naar school fietsen.”
Ontdekkers en makers
De PO-workshop maakt net als de VO-variant gebruik van het Bèta&TechMentality model. Dit model gaat ervan uit dat ieder kind voor techniek te interesseren is, maar dat je niet kunt volstaan met een uniforme benadering. “Het ene kind wil zelf ontdekken en dingen uitvogelen, het andere wil meer aan de hand worden meegenomen”, legt Karin uit. “Met dit model sluit je aan bij de verschillende typen leerlingen, zodat je niet alleen maar een klein groepje interesseert.”
Patricia van Luyken, die de workshop bij Karin volgde, merkt dat de kinderen zelf ook echt behoefte hebben aan meer techniek in de klas. “Ik geef les aan de plus-groepen van de groepen 4 t/m 8 op mijn school. Als ik de kinderen vraag wat ze willen leren, is het antwoord vaak: we willen meer met techniek! Maar hoe verwerk je dat als leerkracht goed in je lessen? Deze workshop geeft daar zowel de theorie als de praktische handvatten voor. Leerkrachten van elk niveau kunnen hier een uitdaging in vinden.”
Aanmelden voor een workshop?
De nieuwe workshop duurt twee uur en is bedoeld voor leerkrachten die hun W&T-lessen nog leuker willen maken voor ál hun leerlingen. Dit gebeurt aan de hand van speelse ontwerp- en onderzoeksvragen die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Leerkrachten kunnen zich vanaf medio november aanmelden. De workshop komt in het overzicht te staan van alle beschikbare workshops.