GROOTBROEK – Het schoolplein van het Martinus College was 27 juni het toneel van de eerste officiële Greenpower Challenge in Nederland. Zes scholen uit Noord Holland toonden hier aan elkaar en aan de toegestroomde media de zelfgebouwde elektrisch aangedreven voertuigen.
Greenpowers zijn elektrisch aangedreven voertuigen met een buizenframe die als bouwpakket passen in het onderwijsprogramma van het voortgezet onderwijs. Met namen vmbo-scholen met techniek doen aan deze challenge mee. Volgend schooljaar stijgt het aantal deelnemers naar vijftien scholen uit Noord Holland.
Techniek is boeiend éń leuk
De Greenpower-voertuigen rijden als sinds 1999 rond in het Verenigd Koninkrijk. Via België zijn de voertuigen nu ook in Noord Holland gekoppeld aan het onderwijs. “Het techniek onderwijs moet leuker, spannender en uitdagender,” Zegt Frans Hoogeveen van het Petrus Canisius College uit Alkmaar. “Met de Greenpower zijn onze lessen nu boeiender en leuk tegelijk. Wij hopen dat er zodoende meer jongeren gaan kiezen voor een technische opleiding.”
Technische vaardigheden
Martien van Moorten van het Teylingen college KTS: “De Greenpower kitcar is een fantastisch bouwpakket waarmee onze leerlingen op een nieuwe manier allerlei technische vaardigheden opdoen. Voordeel is vooral dat die verschillende vaardigheden en technieken samen leiden tot één eindproduct waarmee we een duurzaamheidswedstrijd gaan rijden tegen andere scholen. Dat is natuurlijk top.”
Pits
Docenten van het Martinus College zetten een veilig parcours uit over het schoolplein, de parkeerplaats en een wandelpad. Bert Wieringa: “We rijden over tegels, grind, klinkers en asfalt. Mooi, afwisselend en leuk voor de coureurs. Er is een deel waar teams elkaar kunnen inhalen, maar ook waar ze achter elkaar moeten rijden. Ook hebben we een pitstraat waar de teams onder partytenten kunnen sleutelen aan hun voertuig. Het is zo een fantastisch podium voor deze jongens en meiden om hun technische kunsten te vertonen.”
Prijzen
Deze eerste testdag reikte de jury prijzen uit aan alle zes de deelnemende teams. Elk team kreeg een beker voor een vaardigheid waarin zij deze dag uitblonken. Het Martinus College kreeg een beker voor de beste kwaliteit van het voertuig en het geleverde technische werk. Het Kennemer College kreeg een beker voor het mooiste design. Het Fioretti College blonk uit in time management; Het Teylingen College kreeg een prijs voor de soepele organisatie van hun pitstops en Focus uit Heerhugowaard voor de wijze waarop het team van zeven leerlingen onderling samenwerkte. Het Petrus Canisius College reed in het test-uur de meeste ronden (44).