"Maak van project een lesprogramma en neem het op in curriculum"
20 september 2024

NIBBIXWOUD – Al een paar jaar draait de Slot Car Challenge als succesvol project bij verschillende scholen in Noord-Holland. Leerkracht Roy Mol zag dat het ook op een andere manier aangeboden kon worden. Hij bedacht een lesprogramma met meer verbinding met de praktijk en nam het op in het curriculum. 

Roy Mol geeft twee dagen per week les aan een groep 7 van de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud. Daarnaast werkt hij samen met zijn collega Ed Stoete aan het “onderwijskundig inbedden” van allerlei challenges: spannende en betekenisvolle techniekuitdagingen voor kinderen. 


Wat is jullie filosofie?

“Wij vinden het belangrijk dat kinderen, voordat ze aan een challenge beginnen, eerst kennis opdoen. Daarbij willen we aansluiten op de kerndoelen van Oriëntatie op de wereld en jezelf, en op de 7 Werelden van techniek. Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen daar ook iets mee mogen dóen. Er iets mee maken en hun vaardigheden toetsen. Dat kan variëren van hoe hou ik een hamer vast, tot hoe maak ik een 3D-ontwerp. Zo stimuleren we een nieuwsgierige, onderzoekende houding.” 


Werken jullie ook met bedrijfsbezoeken?

“Dat doen we zeker als het bij een challenge past. Ed en ik zijn veel aan het netwerken en tijdens onze gesprekken met verschillende partners zijn we altijd opzoek naar verbinding met het onderwijs en de challenges. Pas als het verbinding heeft met wat je in de klas doet, wordt een bedrijfsbezoek voor de kinderen ook betekenisvol. Daarnaast is het goed om de bredere context te laten zien. Er is natuurlijk veel méér buiten de muren van het klaslokaal te beleven. Door met bedrijven samen te werken laten we ook een stukje van de echte wereld zien.”


Wat wilde je verbeteren aan de Slot Car Challenge?

“In de kern: meer verbinding met het onderwijs. Als de Mobiele slotcar-baan van Bolonkan onder begeleiding van Erik Hornstra van Bolonkan bij ons op school komt, moet er eerst een leertraject aan vooraf zijn gegaan. In ons nieuwe programma gaan we daarom van tevoren aan de slag met onderwerpen als elektrotechniek, magnetisme en autotechniek. Pas dan begint een race met mobiele slotcar-wagens te leven. Met alleen een racebaan afhuren doe je in mijn ogen de kinderen tekort.”


Hoe ziet jullie programma er nu uit? 

“We hebben nu vier masterclasses en vier ontwerpopdrachten gemaakt. In de masterclasses krijgen de kinderen de kennis, en in de ontwerpopdrachten kunnen ze de kennis toepassen en werken ze toe naar een eigen ontwerp van hun auto voorzien van eigen logo. Het 3D-ontwerp hebben de kinderen in Tinkercad gemaakt. We hebben tien 3D-printers op kantoor en hebben na de meivakantie voor alle kinderen een raceauto-kapje geprint met hun eigen gemaakte logo. Heel tof om te zien dat dit echt eigen producties zijn. Het printen van ruim 70 kapjes is een beste opgave en hierdoor kwamen we een beetje in tijdnood, maar dat hopen we volgend jaar beter te stroomlijnen.”


Hoe kijk je terug op het resultaat? 

“Ik vind dit veel rijker dan een methodeboekje, filmpjes kijken en vragen maken. Dat kan natuurlijk ook, maar met een contextrijk programma ben je voor de kinderen veel breder, betekenisvoller en zie je de ogen van de kinderen glinsteren. Je krijgt daardoor veel meer betrokkenheid terug. Daar wordt mijn onderwijshart alleen maar blijer van.”


En verder? 

“Eigenlijk wil je kinderen al op jonge leeftijd prikkelen met challenges. Dus die zijn we nu ook voor de onderbouw aan het schrijven. Zo zorgen we dat ze een plek krijgen in het curriculum, zodat ze jaarlijks op een goede manier aangeboden worden. Dan is het geen project meer, maar wordt het een programma. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind en wat ik de afgelopen jaren gemerkt heb, dat het goed verankerd moet zijn en een plek krijgt in het curriculum. Als je het niet naar een hoger niveau tilt, is het zonde van al het werk. Dus zorg dat het is verankerd is in de kerndoelen en dat je er onderwijskundig iets mee kunt!”


Wil je weten hoe Roy's programma eruit ziet? Neem contact met hem op via  roy.mol@skowf.nl

Deel dit nieuwsbericht