"Laat meisjes uitzoeken welke stof nagellak sneller doet drogen"
apr. 10, 2024

NOORD-HOLLAND - Tijdens Girls’ Day op 11 april 2024 openen bedrijven hun deuren om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT.  “Uit onderzoek blijkt dat meisjes al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten,” zegt Lieke Lamb, Director Woman in Tech NL. "Wij helpen meisjes een beter beeld geven van deze beroepen en hun mogelijkheden in deze sectoren."

In Nederland ligt het percentage vrouwen in technische functies drie procent onder het Europees gemiddelde, met in 2023 een daling naar 19% en zelfs 13% in de IT-sector. (bron: Dutch D&I in Digital Benchmark). Lieke Lamb vertelt hoe dat komt en waarom een aparte aanpak noodzakelijk is voor het stimuleren van techniek bij meisjes.


Onbewuste vooroordelen

"Onze geschiedenis was lange tijd alleen gericht op mannen, inclusief technologie, wat leidde tot onbewuste vooroordelen en stereotypen die meisjes ontmoedigen. Bijvoorbeeld, technische lesboeken tonen meestal jongens op de voorkant, en docenten kunnen onbedoeld vrouwelijke leerlingen minder aanmoedigen. Door het gebrek aan rolmodellen en minder uitnodigende leeromgevingen hebben meisjes een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen. Om vrouwen te interesseren, moeten we hun interesses, aandachtsgebieden en verschillende leerstijlen respecteren. Dit levert vaak ook weer unieke perspectieven op."

 

Beleef de techniek

In een wereld die zo gedomineerd wordt door technologie is het belangrijk als voorbereiding op de toekomst, dat kinderen kennis nemen van technische (on)mogelijkheden. Door mooie belevingen wordt hun houding daarvoor opener en positiever. Daarbij stimuleert ervaring met technologie vaak ook creatief en oplossend denken in het algemeen. Het bevordert de nieuwsgierigheid en maakt het aanpakken van complexe problemen uiteindelijk minder beangstigend. Zelf herinner ik me nog heel levendig wat een indruk Fenomena, een tech-festival in Rotterdam (1985), als kind op me maakte.


Meer context in lesprogramma’s

Context beïnvloedt hoe jongeren leren en onthouden. Concrete voorbeelden, uitleg van het nut en waarom iets belangrijk is, vergroten vaak de motivatie en begrip. Het is essentieel om op te merken dat niet iedereen op dezelfde manier leert; sommigen zijn visueel, anderen abstracter of meer communicatief. Bij het betrekken van meisjes is het belangrijk om voorbeelden uit hun leefwereld te gebruiken. Hoewel niet elke jongen van F1 auto's houdt en niet ieder meisje van mode, is diversiteit in voorbeelden cruciaal. Een persoonlijk voorbeeld is mijn dochter die tijdens scheikunde haar nagels lakte. De docent gaf haar als strafwerk de taak uit te zoeken welke stof de nagellak sneller doet drogen. Dit liet haar inzien dat cosmetica ook scheikunde is. Dit opende haar ogen voor de voorheen abstracte formules."


Ontmoet Lieke Lamb

Wie Lieke Lamb wil ontmoeten, is welkom tijdens het Promotie Evenement Techniek in Schagen op 30 mei. Women in Tech geeft een workshop aan de leerlingen die het PET Event bezoeken. En Lieke Lamb spreekt tijdens het netwerkevent dat tijdens PET wordt georganiseerd. Locatie: Regius College, Hofstraat 11 in Schagen, om 10.45 uur. Aanmelden via Gerda Venema.


Over Women in Tech

Women in Tech is een wereldwijde organisatie met meer dan 50 chapters op zes continenten. "Onze missie is het bevorderen van diversiteit, inclusie en innovatie in STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), ter ondersteuning van vrouwen in hun carrière in technologie. Sinds april 2023 ben ik directeur van Women in Tech Nederland, na eerst -sinds de oprichting- in het bestuur te hebben gezeten. Onze community telt ruim 6000 leden en ons team bestaat uit meer dan 30 personen. Naast mijn rol als directeur ben ik eigenaar van het Future Expertise Center, waar ik al ruim 25 jaar consultancy, toekomstvisies, lezingen en start-up begeleiding verzorg op het gebied van (technologische) innovatie. Een van mijn favoriete bezigheden is  uitleggen aan jongeren en andere doelgroepen waarom technologie zo belangrijk is voor de toekomst van onze samenleving." 


Lieke Lamb: fotografie Marloes Bosch

Deel dit nieuwsbericht

Share by: