ZAANDAM – Jessica Polanen begeleidt als icoach basisscholen om tot leuke én zinvolle W&T-lessen te komen. Wat is volgens haar het geheim achter een goede techniekles?
Jessica Polanen werkt als icoach voor de Stichting Zaan Primair, waar 24 basisscholen deel van uitmaken. Samen met drie andere icoaches van de stichting richt ze zich op het implementeren van Digitale Geletterdheid binnen haar scholen. Vanwege de grote overlap tussen Digitale Geletterdheid en W&T stelt ze ook lessen voor techniek samen. “De i in icoach kan voor innovatie staan”, vertelt Jessica, “Heel breed dus. Ik richt me vooral op digitale geletterdheid en mediawijsheid. Dat is ontstaan toen ik in coronatijd leerkrachten in Suriname trainde. Daarvoor zette ik toen de nieuwste digitale technieken in.”
Leerplein
Jessica solliciteerde twee jaar geleden op de fulltime baan van icoach. Een gelukkige keuze, vindt ze: ”Mijn onderwijsachtergrond en affiniteit met het digitale komen mooi samen met de lessen die we ontwikkelen. Daarbij werk ik veel samen met het Leerplein van Tata Steel. In het gebouw van de bedrijfsschool zijn twee leslokalen speciaal voor basisschoolleerlingen vrijgemaakt. Met de juiste materialen brengen onze groepen 6, 7 en 8 hier telkens weer bijzondere dagen door.”
7 werelden
De activiteiten staan altijd in het teken van de 7 werelden van techniek, legt Jessica uit. “Voor elke wereld is er een opdracht. Kinderen mogen zelf kiezen wat ze doen, en mogen tussentijds ook switchen naar een andere opdracht. Zo mogen ze bijvoorbeeld voor de wereld ‘Voeding & Productie’ een nieuw recept voor chocolademelk bedenken. En het dan zó opschrijven dat hun chocolademelk bij elke bereiding precies hetzelfde smaakt. Een ander voorbeeld is dat ze een auto op waterstof kunnen laten rijden, of een katapult maken van satéprikkers en een lepel.”
Goed ingebed
Een goede techniekles is wat Jessica betreft altijd ingebed in een breder onderwijsprogramma. “Het zijn natuurlijk leuke uitstapjes, maar daar moet het niet bij blijven. Geen evenementonderwijs dus, maar echte lessen waar je wat van opsteekt. Dat werkt alleen als een les goed is ingebed in de achterliggende gedachte van de onderwijsinhoud. We zorgen daarom ook altijd voor een goede voorbereiding en follow-up, zodat kinderen zowel voor hun bezoek als later in de klas nog verder over de stof nadenken.”
Plusklassen
De samenwerking met het Leerplein is volgens Jessica in één woord “geweldig. Ik werk veel met Hans Nooij. Hij is er altijd bij en vertelt als gastheer dan met aanstekelijk enthousiasme voor een klas hoe bijzonder techniek is. Met hem hebben we kortgeleden ook een maatwerkprogramma ontwikkeld voor drie plusklassen. Hier mochten de kinderen die net wat meer aankunnen, opdrachten doen binnen het thema ‘Transport van de Toekomst’.”
Zoek je voor het komende schooljaar nog een contextrijke activiteit voor jouw klas? Vraag Jessica naar haar ervaring: j.polanen@zaanprimair.nl
Of neem contact op met Hans Nooij, via www.academytatasteel.nl/docenten-decanen