“In de Zaanstreek, en eigenlijk in heel Noord-Holland, staat men te springen om goedopgeleide technici: in de maakindustrie, de bouw, de groensector en de zorg,” zegt Saskia Hovinga, programmamanager van Fieldlab Robotica. “We doen er alles aan om die technici te helpen opleiden.”
Trots geeft ze een korte rondleiding door een enorme hal, die beschikbaar is gesteld door elektrotechnisch bedrijf Bosma & Bronkhorst. We lopen langs een interactieve ruimte voor overleg met studenten, we passeren een paar enorme robotarmen, ergens staat robotje dat deel uitmaakt van een groenproject en een proefopstelling van een zorgkamer is nog in aanbouw. Alles overziend zegt Hovinga: “Ik kan niet wachten tot alles vol in bedrijf is.”
“Dit is het onderwijs van de toekomst. Studenten stijgen hier echt boven zichzelf uit.”
Een van de dingen die Fieldlab zo bijzonder maakt, is het zogeheten cross-over effect. Programmamanager Hovinga: “Een zorginstelling kan Fieldlab bijvoorbeeld vragen of studenten willen nadenken over een probleem dat in de zorg voorkomt. Een vraag zou kunnen zijn: kunnen jullie in deze corona-tijd een signaleringssysteem bedenken om anderhalve meter afstand te houden in verzorgingshuizen.”
Mbo-studenten van de opleidingen Zorg, Werktuigbouw, ICT, Bouw en Techniek van het Regio College gaan bij Fieldlab dan aan de slag met die vraag. En in een hele nauwe samenwerking komen de studenten vervolgens met een gezamenlijke oplossing. Hovinga: “Dit is het onderwijs van de toekomst. Studenten stijgen hier echt boven zichzelf uit.”
“Prachtig voorbeeld van hoe bedrijven, opleiders en overheid in Zaanstad samenwerken.”
Wethouder Hans Krieger (Economische Zaken) van Zaanstad is razend enthousiast over Fieldlab Robotica: "Het is een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven, opleiders en overheid samenwerken in Zaanstad. Samen zorgen we ervoor dat er voor nu en de toekomst voldoende goed opgeleide technici zijn voor de Zaanse bedrijven.” Fieldlab is volgens hem dé plek om aan jongeren en zij-instromers te laten zien hoe leuk werken in techniek is. Maar Hans Krieger ziet nog een pluspunt: “Fieldlab biedt voor de toekomst veel mogelijkheden om werknemers bij te scholen in Robotica, zodat ze fit blijven voor de arbeidsmarkt."
Ook Leo Groenendaal is content met de komst van Fieldlab. Groenendaal is voorzitter van de commissie arbeidsmarkt en onderwijs van SIGRA, een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Holland. “De zorg heeft steeds meer mensen nodig,” signaleert hij. “Maar op den duur is dat onhoudbaar. Technologie is één van de oplossingen om de zorg beheersbaar en betaalbaar te houden.”
De boekjes met Robotica lesprogramma’s voor onderbouw TL en bovenbouw TL zijn door de STO projectleiders van alle regio’s te bestellen. De bijbehorende materialen zijn als pakket in leskisten gebundeld en kunnen voor een bepaalde periode worden gehuurd bij het Fieldlab Robotica. Het lesprogramma voor het D&P keuzevak Robotica basis/kader wordt momenteel vernieuwd en zal medio januari 2021 met bijbehorende materialen in leskisten beschikbaar zijn.
Vanaf januari 2021 zal het mogelijk zijn om excursies naar het Fieldlab te boeken voor vmbo klas 2, 3 en 4.
Uitgelicht: Wat is robotica?
Robotica houdt zich bezig met praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord. Het kan bijvoorbeeld gaan om robotarmen in de maakindustrie, die kunnen tillen of snijden. Maar robotica heeft ook alles te maken met hulprobots zoals Zora of Ellis, die in de zorg worden ingezet. (tekst) In de voorbereidingsfase van Fieldlab Robotica is met tientallen bedrijven, organisaties, opleiders en overheden overleg gevoerd. Onder andere de gemeente Zaanstad en het Regio College zijn belangrijke partners in dit state-of-the-art project, dat de komende jaren overigens flink moet gaan groeien. Programmamanager Hovinga: “Er komen dit jaar naar verwachting honderden mbo-studenten en vmbo-leerlingen naar Fieldlab Robotica. Het is de bedoeling dat dat er in de nabije toekomst duizenden worden.”