Bij De Triade kunnen leerlingen versneld doorstromen naar mbo-4
3 februari 2021
Edam - Via een speciale leerlijn Bouwkunde kunnen vmbo-leerlingen versneld doorstromen naar het tweede jaar van mbo-4. De Triade in Edam heeft de leerlijn samen met het Regio College opgezet, met veel succes.  


“We willen het aantrekkelijk maken voor leerlingen om na het vmbo nog even door te studeren”, verklaart Jeanine van Schendel, directeur van De Triade in Edam. “Nu zitten we in een regio waar veel kinderen uit een cultuur komen van ‘snel aan het werk’. Maar voor hun kansen op de arbeidsmarkt is het ongelofelijk belangrijk dat ze toch proberen nog even op mbo-niveau verder te gaan.”


De Triade, onderdeel van het Atlas College, is een vmbo-school met alleen techniekprofielen. “Met 485 leerlingen zijn we niet een grote vmbo, maar wel een grote techniek-vmbo. Daarbij bieden we ook een technische mavo, waar leerlingen 12 lesuren in de week techniek krijgen en tegelijkertijd de zes AVO-vakken volgen.”


Mbo alvast laten indalen

Vmbo-leerlingen kunnen sinds twee jaar hier al in de derde klas beginnen aan een mbo-programma, met opdrachten die normaal gesproken aan het eerste jaar van het mbo zijn voorbehouden. Wie voor de opdrachten slaagt, kan daarna versneld doorstromen naar het tweede jaar op mbo4-niveau, richting Middenkader Bouw. Jeanine licht de opzet van het programma toe: “Voor leerlingen die daaraan toe zijn willen we gaandeweg de mbo-stof al laten indalen. Samen met het Regio College hebben we daarom een compleet programma met opdrachten ontwikkeld. De leerlingen gaan er bij ons mee aan het werk en een docent van het Regio College kijkt mee. Het resultaat presenteren de leerlingen bij het Regio College. Zo voelen ze al een beetje de sfeer van hun vervolgopleiding. Wie daar goed doorheen komt, boekt een jaar studiewinst en stroomt dus versneld door naar een hoger niveau.”


Dat laatste is precies waar het bedrijfsleven grote behoefte aan heeft, vertelt Jeanine. “Leerlingen met een hoger niveau zijn heel gewild, zeker als ze ook werkelijk de praktijk hebben leren kennen zoals bij ons op het vmbo gebeurt. Deze leerlingen weten straks waar het over gaat én hebben de nodige theoretische bagage.”


Uitbreiding leerlijnen 

In de reguliere uren brengen leerlingen zo een versnelling en een verdieping aan in hun opleiding. In het eerste jaar gingen 13 leerlingen met de verdieping aan de slag en in afgelopen jaar waren dat er al 18. Het succes van de opleiding breidt zich volgens Jeanine binnenkort uit: “We zijn ook in gesprek met het Horizon College over een dergelijke leerlijn voor hun ICT-opleiding, en met metaalopleidingen voor een leerlijn richting Megatronica.”


Deel dit nieuwsbericht

Share by: